Tampereen raitiotie

NRC Group Finland rakentaa Tampereelle raitiotietä osana Raitiotieallianssia. Rakentaminen on pitkäaikainen ja monia muutoksia aiheuttava urakka, sillä raitiotie tulee keskelle elävää ja toimivaa kaupunkia.

Raitiotie muovaa kaupunkia

Raitiotieallianssin muodostavat tilaajaosapuolet Tampereen kaupunki ja Tampereen Raitiotie Oy sekä palveluntuottajaosapuolet NRC Group Finland Oy, Sweco Finland Oy, YIT Suomi Oy ja AFRY.

Raitiotien osa 1 toteutettiin vuosina 2017–2021 ja se sisältää raitiotien radat ja pysäkit Pyynikintorilta Hervantajärvelle ja yliopistolliselta sairaalalta Sorin aukiolle. Lisäksi on rakennettu varikko Hervantaan. Liikennöinti alkoi elokuussa 2021.

Raitiotien osa 2 toteutetaan vuosina 2020–2025, ja se sisältää osuuden Pyynikintorilta Lentävänniemeen Santalahden, Hiedanrannan ja Niemenrannan alueiden kautta.

Osa 2 on suunniteltu rakennettavaksi vaiheittain siten, että osa 2 A (Pyynikintori-Santalahti) on valmis ja liikenne voidaan aloittaa vuonna 2023.

Osalla 2 B (Santalahti-Lentävänniemi) rakentaminen alkoi maaliskuussa 2022. Tämän osuuden rakentamisen ehtona oli, että Näsijärven täyttöön liittyvät lupakysymykset ratkaistaan ennen rakentamisen alkua. Korkein hallinto-oikeus ratkaisi joulukuussa 2021 Näsijärven täyttölupaa koskevan valituksen. Santalahti–Lentävänniemi-osuuden on tavoitteena olla valmis vuodenvaihteessa 2024-2025, jolloin myös raitioliikenne Lentävänniemeen voisi alkaa. Aikataulu tarkentuu kun Näsijärven täyttötyö etenee.

Tietoa projektista
Aloitus ja valmistuminenmaaliskuu 2017 – vuodenvaihde 2024/2025
SijaintiTampere
TilaajaTampereen kaupunki ja Tampereen Raitiotie Oy
Sopimuksen arvo300 miljoonaa (allianssisopimus)

0km

raitiotietä

0km

ajojohtimien asennusta

0toimijaa

Raitiotieallianssissa

Miten yhteiskunta hyötyy projektistamme

Raitiotieyhteys edistää kestävää liikkumista lisäämällä joukkoliikenteen osuutta Tampereen kokonaisliikenteestä.

Raitiotien rakentamisella tavoitellaan tehokasta joukkoliikennejärjestelmää, jolla tuetaan yhdyskuntarakenteen tiivistämistavoitetta. Samalla parannetaan joukkoliikenteen palvelutasoa merkittävästi nykyisestä. Raitiotie on luotettava, turvallinen ja helppokäyttöinen järjestelmä kaikille ikäryhmille ja sillä matkustaminen on esteetöntä.