Raide-Jokeri

Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettava pikaraitiolinja, joka valmistui vuonna 2023.

Moderni pikaraitiotie pääkaupunkiseudulle

Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välinen pikaraitiolinja, jonka rakentaminen alkoi kesällä 2019 ja asiakkaat pääsivät kyytiin lokakuussa 2023 kaupallisen liikenteen käynnistyessä. NRC Group vastasi Raide-Jokerin rakentamisesta yhdessä YIT:n kanssa. Raide-Jokeri valmistui aikataulussa ja suunnitellussa budjetissa.

Raide-Jokeri voitti useita merkittäviä palkintoja, kuten infra-alan arvostetuimman Iso Tömpän.

"Tömppä on upea tunnustus ja mahtava palkinto onnistuneen rakentamisvaiheen päätteeksi. Olen varma, että koko Raide-Jokerin allianssitiimi on kunnianosituksesta ylpeitä ja iloisia. Allianssimalli osoitti jälleen kerran voimansa, kun halutaan toteuttaa monipuolisia ja vaativia rakennushankkeita onnistuneesti eli hyvällä yhteistyöllä, alle budjetin ja edellä aikataulua", totesi Raide-Jokerin projektipäällikkö Kari-Pekka Lumme NRC Groupista vastaanottaessaan palkintoa syyskuussa.

Projektiammattilaiset ry valitsi Raide-Jokerin Vuoden Projektiksi. Valinnassa korostuu projektiosaamisen merkitys projektien onnistumisessa. Palkinnon perusteluissa nousi esiin, että Raide-Jokeri saavutti hienosti avaintavoitteensa, projekti pysyi aikataulussa ja budjetissa.

Vuoden 2023 RIL-Palkinnon saajan valinnut eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz korosti valinnassaan Raide-Jokerin yhdistävän ja eheyttävän kuntia sekä luovan samalla laadukasta, uutta kaupunkitilaa. ”Raide-Jokeri ei ole vain yksi hanke, vaan monta. Kun rakennetaan rataa olemassa olevassa ympäristössä, ollaan aivan uusien haasteiden edessä. Sen kertovat myös Raide-Jokerin-avainluvut. Kuntarajat ylittävä, lukuisten lupien kokonaisuus on monella tavalla uraauurtavaa ja poikkeuksellista suomalaista infra-rakentamista.”

RIL ry myöntää vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme.

Raide-Jokeri palkittiin vuoden 2023 betonirakenteena. Raide-Jokeri on esimerkillisesti johdettu suurhanke, jonka merkitys sekä yhteiskunnalle että kaupunkiympäristölle on suuri. Tuomariston näkemyksen mukaan Raide-Jokerin onnistunut sovittaminen olemassa olevaan kaupunkirakenteeseen on pohjautunut nimenomaan laajamittaiseen betonin käyttöön ja oleelliselta osin myös aiemmin rakennettujen betonirakenteiden muuntojoustavuuteen.

Raide-Jokeri-allianssissa tilaajia ovat Helsingin ja Espoon kaupungit. Palveluntuottajia ovat urakoitsijat YIT Suomi Oy ja NRC Group Finland Oy sekä suunnitteluorganisaatiot Sitowise Oy, Ramboll Finland Oy ja Sweco Finland Oy.

Tietoa projektista
Aloitus ja valmistuminenkesäkuu 2019 - syksy 2023
SijantiHelsinki ja Espoo
Tilaaja Helsingin ja Espoon kaupungit
Allianssisopimuksen arvo386 miljoonaa €

0

pysäkkiparia

0km

pikaraitiotietä

0vuotta

rakentamista

Miten yhteiskunta hyötyy projektista

Raide-Jokeri mahdollistaa kasvavien matkustajamäärien palvelemisen, ja näin edistää kestävää liikkumista lisäämällä joukkoliikenteen osuutta Helsingin ja Espoon kokonaisliikenteestä. Hankkeessa toteutuvat kestävän kehityksen periaatteet ja sen seurannaisvaikutukset johtavat yhdyskunta- ja ympäristökehitystä vahvasti positiiviseen suuntaan.

Lue lisää palkinnoista
Iso Tömppä -palkinto Raide-Jokerin allianssille
Vuoden Betonirakenne 2023: Raide-Jokeri