Työuran alussa hyvällä asenteella ja yhteistyötaidoilla pääsee jo pitkälle

Raideinfra-alalle ja töihin NRC Groupille ei ole vain yhtä mahdollista reittiä. Henkilöstöä koulutetaan paljon mm. raideturvallisuuteen, -rakentamiseen ja -kunnossapitoon. Tämä antaa mahdollisuuksia oppia ja perehtyä raidealaan monenlaisella osaamisella ja koulutustaustalla.

Jaa:

Aalto-yliopistossa energia- ja ympäristötekniikkaa opiskeleva Simon Shiferaw päätyi hieman yllättäen koulunpenkiltä NRC Groupille kesätöihin ja Kruunusillat-projektiin. Opiskelijajärjestö oli koostanut alan opiskelijoille mahdollisia kesätyöpaikkoja, josta Shiferaw bongasi NRC Groupin.

"Tutkiskelin netistä tietoa NRC Groupista ja nopeasti tuli sellainen fiilis, että tämä voisi olla minun juttuni. Tänä vuonna päätin tehdä hieman visuaalisemman CV:n ja näköjään se kannatti. Kannattaa myös hakemusta varten tutustua yritykseen etukäteen ja pohtia mitä yritys voisi arvostaa. En itseasiassa päässyt siihen tehtävään mihin alunperin hain, vaan viikon päästä minuun otettiin yhteyttä toisen kesätyötehtävän tiimoilta", Shiferaw naurahtaa.

Shiferawin esihenkilönä toimiva Kruunusillat-projektin laatu- ympäristö- ja käyttöönottopäällikkö Laura Saarlo rekrytoitiin itse NRC Groupille neljä vuotta sitten tuotantotalouden diplomi-insinöörinä Liikennevirastosta. Saarlo korostaa, että NRC Groupilla on työntekijöitä todella erilaisista koulutustaustoista ja kiittelee Shiferawin aktiivista asennetta koko kesätöiden ajan.

"Meille haetaan ensisijaisesti aktiivisia tyyppejä, joilla on asenne kohdallaan ja Simon erottautui juurikin näillä avuilla usean hakijan joukosta. Kannustan nuoria kaikenlaiseen aktiivisuuteen, tekevä ja osaava voi osoittaa olevansa myös ilman alan työkokemusta. On hyvä myös olla kiinnostunut alasta, sillä tämä on tekninen ja vaativa ala. Kuitenkaan ei ole vaan yhtä reittiä tai opintosuuntaa insinööreistä, jotka voivat tulla meille", Saarlo muistuttaa.

Turvallisuus ennen kaikkea

Shiferaw on päässyt tekemään kesätyönsä aikana hyvin laajalti kaikkea mitä laatutiimissä tehdään. Raideinfra-alalla tehtävät vaihtelevat hyvin paljon riippuen aina siitä, missä vaiheessa rakenteilla oleva projekti on. Kruunusillat-projekti on alkava urakka, joten työtehtäviin on kuulunut paljon prosessien sekä ohjeiden luomista, työtapojen kehittämistä, tiedon tallentamista, dokumentaatiota ja myös työmaakäyntejä.

"Sinänsä mitään erityisiä taitoja ei ole tarvinnut ja olen saanut sopivan vaativia tehtäviä. Ennen kesätöitä vähän jännitti, että osaanko riittävästi ja joudunko heti syvään päätyyn, mutta kyllä täällä autetaan ja tuetaan toisia. Perehdytys oli alusta saakka hyvin perusteellista ja varsinkin turvallisuustekijät on käyty todella hyvin läpi ennen kuin pääsin ensimmäistä kertaa työmaalle", Shiferaw kiittelee.

Saarlo kuuntelee vieressä ja lisää hymyillen, että Shiferaw on vain turhan vaatimaton ja nostaa Shiferawin taidoista esiin kielitaidon, itseohjautuvuuden ja tietoteknisen osaamisen. Saarlo jatkaa, että omassa esihenkilötyössään on tärkeää hyvien vuorovaikutustaitojen lisäksi pystyä pitämään monia lankoja käsissään sekä tukemaan ja kuuntelemaan tiimiään. NRC Groupille on tärkeää, että kesätyöläinen voi rauhassa kasvaa harjoittelijasta ammattilaiseksi ja kenenkään ei odoteta olevan heti valmis.

"Kesätyöntekijöiden perehdyttämiseen ja turvallisuudesta huolehtimiseen on selkeät prosessit ja koulutukset. Lisäksi meillä työkaverit auttavat ja ohjaavat eteenpäin työuran ensimetreillä ja tietysti myös myöhemminkin", Saarlo kertoo.

Työmaakäynnit piristävät toimistopäiviä

Kruunusillat-projektissa Shiferawin työ on sujunut pääosin toimistolla ja varsinkin hyvästä tietoteknisestä osaamista on Shiferawin mukaan ollut paljon hyötyä. Kuitenkin toimistolla tehty työ muuttuu todeksi vasta työmaalla.

"Työssä on ollut ehdottomasti parasta työmaakäynnit, kun ratkotaan mahdollisia ongelmia ja näkee ihan käytännössä miten ne asiat kehittyvät, joita toimistosta käsin edistetään", Shiferaw kertoo.

Saarlo lisää, että NRC Groupilla on hyvät mahdollisuudet liikkua organisaatiossa eri työtehtävissä ja kerätä osaamista eri rooleissa ja projekteissa.

"Olen päässyt vuosien varrella itsekin moniin eri tehtäviin laajentamaan omaa osaamistani ja verkostoitumaan sekä talon sisällä että alalla laajemminkin", Saarlo kiittelee.

Työt jatkuvat merkityksellisellä alalla

Shiferaw jatkaa NRC Groupilla tuntitöissä myös kesätöidenkin jälkeen opintojen ohella. Tulevan uran kannalta Shiferaw pitää kesätyötä NRC Groupilla todella tärkeänä, sillä kesätöistä saa arvokasta työkokemusta ja verkostoituu ammatillisesti myös alalle.

"Hyvä työnantaja antaa tilaa kasvaa ja antaa tehdä asioita, mutta ei kuitenkaan jätä yksin vaan tukee tarvittaessa. Luulin, että NRC Group olisi isona firmana tosi hierarkkinen, mutta tämä ennakkoluulo osoittautui täysin vääräksi. Täällä kaikki osallistuvat yhteiseen tekemiseen. Meillä oli esimerkiksi kesätyöntekijöiden kesken tapahtuma, jossa koko konsernin toimitusjohtaja oli keskustelemassa meidän kesätyöntekijöiden kanssa ja kuuntelemassa meidän näkemyksiämme" Shiferaw kertoo.

Saarlo komppaa vahvasti hyvän työyhteisön ja ilmapiirin merkitystä NRC Groupilla sekä nostaa esihenkilönä myös kuuntelemisen taidon merkityksen. Työn ja infra-alan merkityksellisyys sekä vastuullisuus nousevat myös suureen arvoon.

"Tykkään tosi paljon työstäni, tässä pääsee osaltaan rakentamaan tosi konkreettisia sekä ihmisten elämään vaikuttavia asioita ja ratapuolella tehdään ympäristöystävällistä sekä pitkäaikaista tulevaisuuden infraa. Lisäksi esihenkilönä pääsee vaikuttamaan, että tänne tulee Simonin kaltaisia hyviä tyyppejä", Saarlo hymyilee.

Tutustu avoimiin kesätyöpaikkoihin täällä