NRC Groupin osavuosikatsaus heinä-syyskuu 2023

Kolmannen vuosineljänneksen liikevaihto oli 1 844 milj. NOK (161 milj. €) verrattuna 1 988 milj. NOK (195 milj. €) vuoden 2022 vastaavalla jaksolla. Konsernin liikevoitto, EBIT adj. oli 80 milj. NOK (7,0 milj. €) vuosineljänneksellä, kun se viime vuonna samaan aikaan oli 91 milj. NOK (8,9 milj. €).

Jaa:

Kuva: Raide-Jokeri

Raide-Jokeri

Konsernin kannattavuus EBIT adj.-marginaali kolmannella vuosineljänneksellä oli 4,3 %, kun se viime vuoden vastaavalla neljänneksellä oli 4,6 %. Konsernin tilauskanta pieneni vuosineljänneksen aikana 8 610 milj. NOK:sta (814 milj. €) 6 613 milj. NOK:in (588 milj. €).

”Määritämme parhaillaan suuntaa uudelle strategiakaudelle 2024–2028. Toimintamme on vakaalla pohjalla ja lähtökohtamme vahvan markkinatilanteen hyödyntämiseksi on hyvä. Analysoimme vahvuuksiamme, tunnistamme olemassa olevia ja ennakoimme tulevia mahdollisuuksiamme sekä kohtaamme haasteet päättäväisesti. Kysyntä kriittisen infrastruktuurin rakentamisessa ja kunnossapidossa on ennätyskorkealla tasolla. Ainutlaatuinen asiantuntemuksemme kestävän infran vastuullisena rakentajana luo meille kilpailuedun kasvavassa markkinassa”. Sanoo NRC Groupin toimitusjohtajana 1. lokakuuta 2023 aloittanut Anders Gustafsson.

Suomessa NRC Groupin tulos laski

NRC Groupin liikevaihto ja -tulos laskivat Suomessa verrattuna viime vuoden erinomaiseen tulokseen samalla ajanjaksolla. Vuoden 2023 heinä-syyskuun liikevaihto oli 70,5 milj. €, kun viime vuoden saman neljänneksen tulos oli 79,9 milj. €. Liikevoitto, EBIT adj. 4,3 milj. € laski verrattuna vuodentakaiseen 7,5 milj. €. Suurin vaikutus tulokseen oli Rautatierakentaminen-divisioonan suoritus tiettyjen projektien toteutuksessa.

”Emme onnistuneet toteuttamaan kaikkia projektejamme suunnitellusti ja se näkyy tällä kertaa tuloksessamme. Toisaalta olemme päässeet vastaanottamaan useampia palkintoja Raide-Jokerin onnistuneesta toteutuksesta, joka osoittaa vahvuutemme projektiosaamisessa. Tehtävämme onkin varmistaa, että jatkossa hyödynnämme huipputason projektiosaamistamme mahdollisimman laajasti, läpi organisaation parhaita käytäntöjä jakaen”, toteaa Harri Lukkarinen, NRC Groupin Suomen maayhtiön toimitusjohtaja.

Kolmannen vuosineljänneksen kannattavuus, EBIT adj. -marginaali, oli 6,1 %, kun se viime vuonna samaan aikaan oli 9,4 %. Tilauskanta pieneni 296 miljoonasta 236 miljoonaan euroon. Tilauskanta laski verrattuna vuoden takaiseen, mutta säilyi edelleen kohtuullisella tasolla. Lisäksi mielenkiintoisia meille sopivia projekteja on parhaillaan laskennassa ja lisää on tulossa kilpailutukseen lähikuukausina.

Raide-Jokeri palkittu usealla eri palkinnolla syksyn aikana

Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välinen pikaraitiolinja, jonka rakentaminen alkoi kesällä 2019 ja asiakkaat pääsivät kyytiin lokakuussa 2023 kaupallisen liikenteen käynnistyessä. NRC Group vastasi Raide-Jokerin rakentamisesta yhdessä YIT:n kanssa.

Raide-Jokeri palkittiin infra-alan arvostetuimmalla Iso Tömpällä syyskuussa. Lokakuussa Suomen projektiammattilaiset valitsivat Raide-Jokerin vuoden projektiksi ja marraskuussa Raide-Jokeri sai RIL-Palkinnon.

"Tömppä on upea tunnustus ja mahtava palkinto onnistuneen rakentamisvaiheen päätteeksi. Olen varma, että koko Raide-Jokerin allianssitiimi on kunnianosituksesta ylpeitä ja iloisia. Allianssimalli osoitti jälleen kerran voimansa, kun halutaan toteuttaa monipuolisia ja vaativia rakennushankkeita onnistuneesti eli hyvällä yhteistyöllä, alle budjetin ja edellä aikataulua", totesi Raide-Jokerin projektipäällikkö Kari-Pekka Lumme NRC Groupista vastaanottaessaan palkintoa syyskuussa.

Projektiammattilaiset ry valitsi Raide-Jokerin Vuoden Projektiksi. Valinnassa korostuu projektiosaamisen merkitys projektien onnistumisessa. Palkinnon perusteluissa nousi esiin, että Raide-Jokeri saavutti hienosti avaintavoitteensa, projekti pysyi aikataulussa ja budjetissa.

Vuoden 2023 RIL-Palkinnon saajan valinnut eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz korosti valinnassaan Raide-Jokerin yhdistävän ja eheyttävän kuntia sekä luovan samalla laadukasta, uutta kaupunkitilaa. ”Raide-Jokeri ei ole vain yksi hanke, vaan monta. Kun rakennetaan rataa olemassa olevassa ympäristössä, ollaan aivan uusien haasteiden edessä. Sen kertovat myös Raide-Jokerin-avainluvut. Kuntarajat ylittävä, lukuisten lupien kokonaisuus on monella tavalla uraauurtavaa ja poikkeuksellista suomalaista infra-rakentamista.”

RIL ry myöntää vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme.

Termien selitykset ja käytetyt valuuttakurssit

EBIT adj. = Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä ja yritysjärjestelykuluja.

Valuuttakurssit: Tuloslaskelmaerät vuosineljännesten keskikursseilla, tase- ja tilauskantaerät vuosineljännesten päätöspäivän kurssilla.

Lue koko tiedote Q3 tuloksesta englanniksi täältä >